Växtauktion i sommarvärme

Vissa saker ser man fram emot mer än andra. För mig är varje tillfälle då jag får chans att lyssna till Louise Lundbergs informativa utläggningar om växter och skötselråd utmärkta exempel. Trots att jag gått i skola och universitet under mängder av år är det ju inte så att jag träffat en uppsjö av pedagoger som får allt att låta självklart och enkelt. Det vanligaste har snarare varit att det låter invecklat och svårt. Men just Louise har de gånger jag lyssnat till henne gjort klarhet till sitt signum och profilerat sig som en av Askerödsbygdens största resurser när det gäller kunskaper om växter, självhushållning och hållbarhet.

Då förstår ni såklart min besvikelse när det stod klart att jag skulle missa vårens växtauktion. Förklaringen ligger i det andra barn som väntar att få åka till BB för att bringa tillökning och stor glädje i min familj. I takt med att veckorna flugit fram har faderskänslorna vuxit sig starka varpå jag alltmer styrts av instinkten att ställa saker färdigt till den lille. Detta innebär bland annat att jag givit mig i kast med byggnadsprojekt som ska bli färdigt illa kvickt och som ska utmynna i nya rum till barnen såväl som för eventuella gäster. Så när min kära fästmö med den runda magen skulle bege sig till växtauktionen och Louises härliga utläggningar så fick jag snällt stanna hemma och bygga. Man får ta varje minut som står till buds.

DSC06639

(En blivande tvåbarnsfar med såg och brädor).

Nå, nog om mig. Enligt fästmön min var växtauktionen just så trevlig och informativ som man hade kunnat hoppas, dock med färre deltagare än det var under förra året. Omkring tio personer deltog. En skillnad från tidigare år var att man tillsammans före auktionen kom överens om vad pengarna från försäljningen ska gå till. Beslutet blev att i mars nästa år anordna en korgflätningskurs som ska erbjudas de som närvarade på auktionen och andra i mån av plats. Första kursen är utegrejor som levande pilestaket, kompostbehållare och bönstöd. Om det finns möjlighet kan det även bli fortsättning där det kan handla om korgar också, mycket beroende på om det kommer finnas tillräckligt med material.

För en som inte kom på auktionen är det bara att lyfta på hatten – ett mycket trevligt sätt att förvalta pengarna på! Dessutom väldigt intressant på så sätt att pengarna som spenderades lokalt, i bygden, under auktionen också stannar i bygden och gör nytta igen i form av en kurs. Det får mig att tänka på vad ekonomer brukar kalla för LM3 (Local multiplier 3) och som handlar om hur mycket mer värde man får ut av en viss summa pengar lokalt om man så långt som möjligt lyckas återanvända den lokalt. Men en längre diskussion om det får komma i ett senare inlägg…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s